tehtavapalloTehtävät

Katsele ensin sivun yläreunan kuvaesitys. Kuuntele sitten aiheeseen liittyvä keskustelu ja tutustu ainakin osaan taustamateriaaleista.

Ruoka osana kulttuuriperintöä

Ruoka osana kulttuuriperintöä

Ruoka ja ravinnonsaanti ovat ihmiselle välttämätöntä, mutta voiko ruoka olla myös kulttuuriperintöä? Varmasti voi, sillä ruoka on olennainen osa kulttuuria. Eri mailla on tyypilliset ruokansa ja usein puhutaan myös kansallisruuista. Ruotsin kansallisruokana pidetään lihapullia, Espanja tunnetaan paellasta ja Italia pizzasta. Suomen kansallisruuaksi on ehdotettu mm. karjalanpaistia. Myös maiden sisällä voi olla monenlaisia ruokakulttuureita, esimerkiksi Suomessa maan itäosan ruokaperinne on saanut vaikutteita Venäjältä, kun taas länsisuomalaiseen perinteeseen on vaikuttanut erityisesti Ruotsin läheisyys. Lapin ruokaperinteeseen kuuluvat olennaisena osana pohjoiset raaka-aineet, kuten poronliha ja lakat, ja Savon erikoisherkku on kalakukko. Monenlaista ruokaperinnettä mahtuu siis Suomeenkin!

Varsinaisen ruuan lisäksi myös ruokailutavat ovat osa kulttuuriperintöä. Suomessa hyviin tapoihin kuuluu syödä lautanen tyhjäksi ja käyttää ruokaillessa veistä ja haarukkaa. Sen sijaan esimerkiksi Meksikossa ruuan syöminen käsin on jopa suotavaa ja Kiinassa puolestaan on kohteliasta jättää pieni määrä ruokaa lautaselle merkiksi siitä, että vieras on saanut vatsansa täyteen.

Ruuan monet merkitykset

Ruuan monet merkitykset

Nykyään Suomessa ruuasta ei ole samalla tavalla pulaa kuin vaikkapa reilu sata vuotta sitten. Pääosin ruokaa on siis saatavilla enemmän kuin tarvitsemme ja valinnanvaraa on runsaasti. Nykyään ruualle onkin muodostunut uudenlaisia merkityksiä. Ruoka voi olla harrastus, siitä tehdään televisio-ohjelmia ja siitä voidaan pitää blogia. Ruoka voi olla myös osa elämäntapaa, jolloin ihminen voi esimerkiksi noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota. Ruokavalioiden taustalla voi olla ekologisia ja eettisiä arvoja, kuten esimerkiksi kasvis- tai vegaaniruokavaliossa. Ruokavalio voi liittyä myös hyvinvointi- ja terveysnäkökulmiin, kuten vaikkapa ns. karppaus tai muut vähähiilihydraattiset ruokavaliot. Viime aikoina nousussa ovat olleet myös luomu- ja lähiruokatrendit, jotka nekin liittyvät ekologisiin ja eettisiin arvoihin. Tänä päivänä ruoka onkin ihmiselle paljon muutakin, kuin pelkkä ravinnonlähde!

 

Vastaa sen jälkeen lyhyesti alla oleviin lämmittelykysymyksiin.

  • Onko valokuvissa jokin sellainen ruoka, jota et ole maistanut?
  • Mikä on Unesco:n on valitsema ensimmäinen aineeton perintökohde?
  • Mitä Oonan kotikaupungissa ei ollut silloin, kun hänen vanhempansa olivat nuoria?

 

Tee seuraavaksi aiheeseen liittyvät tehtävät.

 

Tehtävä 1

Valokuvaa tai videoi lempiruokaasi. Mitä se on? Mitä aineksia siihen kuuluu? Teetkö sen itse? Miksi pidät juuri tuosta ruoasta?

RaisaKun Matias matkustaa, hän ei halua mennä paikalliseen hampurilaisravintolaan, vaan syödä oikeasti kohdemaan omia ruokia. Hän muistelee haikeudella, miltä maistui Espanjassa tuoreista appelsiineista puristettu mehu. Oona on kasvissyöjä ja hänen lempiruokaansa on mausteinen linssikeitto.

 

Tehtävä 2

Tutustu oman kotiseutusi tyypillisiin perinneruokiin. Tee pieni kirjoitelma aiheesta.

orvokki-pieniOonan mummo on syntynyt Korpilahdella. Siellä tehtiin ennen Lahtimömmöjä, joihin nesteeksi laitetaan puolet vettä, puolet verta. Saotteeksi sekoitettiin makkaruksia ja karkeita ruisjauhoja. Taikinasta pyöriteltiin pyöreitä paakkuja eli mömmöjä. Keitettiin kypsiksi vedessä. Syötiin sellaisenaan. Matias ja Raisa eivät halunneet lähteä syömään koulun ruokalaan, kun Oona oli lopettanut esitelmän Lahtimömmöistä.

 
ruokalassa

Teeman etusivu   Seuraava aihe

Sivun valokuvien tiedot